avfuktning

Ny teknik tar bort fukt och dålig lukt

Många husägare har problem med fukt och dålig lukt i huset. Men du kan rädda ditt hus ifrån dyra renoveringskostnader.
– Sorptionsavfuktare för konsumentbruk är en ny produkt på marknaden som tar bort fukt och dålig lukt. Den fungerar bra även vid lägre temperaturer, är mer miljövänlig och är dessutom mindre, tystare än traditionella kompressoravfuktare, säger Tommy Jerper på EchoDry Sverige AB.

fukt husvagn

Jag vill avfukta min:

För mycket fukt kan skada ditt hus och leda till stora renoveringsbehov som kan kosta mycket pengar. För höga fuktnivåer i huset eller krypgrunden kan ge upphov till svamp- och mögelpåväxt som ofta leder till stora och dyra renoveringar.
– Sorption är en teknik som tar bort fukt. Den är dessutom mer miljövänlig än traditionella kompressoravfuktare eftersom den inte innehåller köldmedium, vanligen kallad freon.
Lös dina fuktproblem - läs mer här


Billigt och bra sätt att undvika problem

Även i lägenheter kan problem uppstå, i små badrum utan fönster kan till exempel fuktskador uppkomma ganska enkelt.
– Bra ventilation från början är såklart den bästa metoden, men det går inte alltid att genomföra. En sorptionsavfuktare är ett billigt och bra sätt att undvika framtida fuktproblemeller lösa befintliga. Tänk bara på hur mycket pengar man kan spara på att undvika renovera.

En sorptionsavfuktare är baserad på en mer sofistikerad teknik än en vanlig luftavfuktare, men har fortfarande ett kundvänligt pris. Den fungerar lika bra vid en plusgrad som vid tjugo, och i utrymmen där fukt samlas, såsom källare, krypgrunder och sommarstugor, är temperaturen ofta på en lägre nivå.
– Kompressoravfuktare har gemensamt väldigt bra funktion när det är varmt och hög luftfuktighet, men fungerar inte alls lika bra när temperaturen sjunker. Det är det som är den stora skillnaden, en sorptionsavfuktare fungerar lika bra oberoende av temperatur. En vanlig avfuktare kan inte konkurrera med det, i alla fall inte i ett land som Sverige, där klimatet är svalt.


Få hjälp med att torka tvätten

I en sorptionsavfuktare tvingar man den fuktiga luften genom ett fuktabsorberande material. Sedan värms luften ut ur sorptionsmaterialet, den luften som kommer ut är alltså varm och torr. Utrymmet du fuktar av kan alltså, beroende på storlek, även värmas genom din sorptionsavfuktare.
– Det här sättet att fukta av har blivit mer populärt än så kallade kondensavfuktare som inte ger ifrån sig någon värme eftersom det inte ens skiljer så mycket i pris. Många kunder har till och med nytta av EchoDry när de torkar "småtvätt" i badrummet.